Βραβεία 2017 - 2018
Βραβεία 2017 - 2018
1. Βράβευση στον Παγκύπριο διαγωνισμό «Καλές Πρακτικές Πρόληψης της Βίας στο Σχολείο και της Νεανικής Παραβατικότητας»
Το Σχολείο μας έλαβε μέρος στον διαγωνισμό «Καλές Πρακτικές Πρόληψης της Βίας στο Σχολείο και της Νεανικής Παραβατικότητας», με τίτλο δράσης «Επίτευξη Ομαλού Κλίματος στο Σχολείο».
Το Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, βράβευσαν το Σχολείο μας σε ειδική τελετή στις 8 Μαΐου 2018.
Στην ειδική τελετή, καθηγητές και μαθητές του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο της ομάδας του Σχολείου μας.
Επιτροπή Πρόληψης Παραβατικότητας και Αγωγής Υγείας
2. Βράβευση στη Γεωγραφία
Θέμα: Πώς η Γεωγραφία καθόρισε την Ιστορία της Κύπρου; Τρίτο βραβείο
Από την αρχή της ιστορίας της μέχρι και σήμερα η Κύπρος «φιλοξενεί» διάφορους κατακτητές, αφού όλοι τους τη θαυμάζουν για τη σπουδαία γεωγραφική της θέση. Είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων και όποιος την «είχε» μπορούσε να ελέγχει το εμπόριο αυτών των περιοχών. Από την αρχαιότητα έως και σήμερα η Κύπρος ήταν και είναι στο επίκεντρο λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Το νησί βρίσκεται στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου θάλασσας και αποτελούσε πόλο έλξης για την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.
Για τρεις χιλιάδες χρόνια η Κύπρος ήταν το κέντρο παραγωγής χαλκού (Cuprus) από τον οποίο πήρε και το όνομά της.
Η σημασία του Πενταδάκτυλου κατά τη Βυζαντινή εποχή. Η οροσειρά του Πενταδάκτυλου βρίσκεται στη Βόρεια πλευρά του νησιού μας. Είναι ένα βουνό φορτωμένο με παράδοση και ιστορία. Στα ψηλότερα σημεία του φυτρώνουν αγριόπευκα και κυπαρίσσια. Τα ασβεστολιθικά του πετρώματα έχουν την ιδιότητα να συγκεντρώνουν νερό. Οι σπηλιές του Πενταδάκτυλου είναι πλούσιες σε χλωρίδα και πανίδα και πολλοί κατέφευγαν εκεί κατά τη διάρκεια των Αραβικών επιδρομών αλλά και κατά την εισβολή του 1974.
Ο αγώνας του 1955-1959
Οι αντάρτες της ΕΟΚΑ κατασκεύασαν αρκετά κρησφύγετά τους στις βουνοπλαγιές της Κακοπετριάς με την πυκνή και άγρια βλάστηση. Επέλεγαν αυτή την περιοχή, επειδή ήταν κατάφυτη και δύσβατη. Έτσι, ήταν αφενός κατάλληλη για κάλυψη και αφετέρου προσβάσιμη μόνο με αναρρίχηση. Σε περίπτωση, όμως, που υπήρχε ανάγκη διαφυγής, αυτή ήταν εύκολη, αφού μπορούσε να γίνει μέσω της κοίτης του ποταμού. Επίσης ήταν περιοχή κοντά στο χωριό, γεγονός που έκανε εύκολη την τροφοδοσία.
Τουρκοκυπριακή ανταρσία 1964. Η σημαντικότητα της γεωλογίας στην περιοχή Λιμνίτη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η γεωλογία στην περιοχή Λιμνίτη είναι πολύ ιδιαίτερη. Έχει μια ξεχωριστή γεωμορφολογία, αφού σχηματίζονται μεγάλες κυκλικές «κολύμπες» νερού σε βραχώδεις ασβεστολιθικούς λόφους. Αυτές οι «κολύμπες», φαινόμενο το οποίο συναντάμε μόνο στην περιοχή Λιμνίτη - Λεύκας, βοήθησαν πολύ τους αγωνιστές κατά την τουρκοκυπριακή ανταρσία λόγω της εύκολης πρόσβασης σε νερό.
Τουρκοκυπριακή ανταρσία 1964. Η σημαντικότητα της γεωλογίας στην περιοχή Λιμνίτη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η γεωλογία στην περιοχή Λιμνίτη είναι πολύ ιδιαίτερη. Έχει μια ξεχωριστή γεωμορφολογία, αφού σχηματίζονται μεγάλες κυκλικές «κολύμπες» νερού σε βραχώδεις ασβεστολιθικούς λόφους. Αυτές οι «κολύμπες», φαινόμενο το οποίο συναντάμε μόνο στην περιοχή Λιμνίτη - Λεύκας, βοήθησαν πολύ τους αγωνιστές κατά την τουρκοκυπριακή ανταρσία λόγω της εύκολης πρόσβασης σε νερό.
Τουρκική εισβολή 1974 - Συνέντευξη από νεαρό στρατιώτη του 1974
Ο κύριος Νικολάτζης Νικολάου είναι επιχειρηματίας, κάτοικος Λάρνακας και πρόσφυγας από την επαρχία Λευκωσίας. Το 1974 είχε μόλις ενταχθεί στον στρατό. Υπηρετούσε στο τεχνικό τάγμα του στρατού. Μας διηγήθηκε γεγονότα από την πρώτη φάση του πολέμου. Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί δεν είχαν οπλισμό. Έτσι πήγαν στον αστυνομικό σταθμό της Κυθρέας και πήραν κυνηγετικά όπλα. Το βράδυ τούς είχαν ζητήσει να μεταφέρουν πυρομαχικά και με μεγάλο κίνδυνο μετακινήθηκαν μέχρι και τον Λυθροδόντα.
Συνολικά είχαν σταλεί πέντε φορτηγά. Τα τέσσερα επέστρεψαν στην ώρα τους το βράδυ, ενώ το τελευταίο όπου μετέβαινε και ο κύριος Νικολάτζης, είχε αργήσει και ξημέρωσε. Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος βομβαρδισμού. Κατά τη διαδρομή τα αεροπλάνα των Τούρκων πετούσαν πολύ χαμηλά και τους βομβάρδιζαν. Σταμάτησαν στην περιοχή της «Carlsberg», άνοιξαν το συρματόπλεγμα της περίφραξης, στάθμευσαν το αυτοκίνητο κάτω από πυκνούς ευκαλύπτους και γλίτωσαν.
Συμπέρασμα
Κάποια κράτη, όπως η Κύπρος μας, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο κατάκτησης από άλλες δυνάμεις. Μερικά κράτη κατέχουν σημαντικότερες γεωγραφικές θέσεις από στρατηγική άποψη σε σχέση με άλλα. Η πρόσβαση στους κυριότερους θαλάσσιους δρόμους και η έκταση στην οποία η διαμόρφωση των συνόρων μιας χώρας την αφήνει εκτεθειμένη στον κίνδυνο προσβολής από γειτονικούς εχθρούς, ή αντιθέτως την προστατεύει από τέτοιους κινδύνους, θεωρείται ότι επηρεάζει την εξωτερική της πολιτική. Επιπλέον, η γεωγραφική θέση επηρεάζει το κλίμα και τη διάρκεια της περιόδου καλλιέργειας γεωργικών προϊόντων καθώς και την ικανότητα της χώρας να κινητοποιεί τις δυνάμεις της εναντίον άλλων εθνών.
Εργάστηκαν οι μαθητές/τριες του Β΄5:
Έλενα Αντωνίου, Ξένια Νικολάου, Μαρία Φιλίππου,
Ραφαήλ Νικολάου, Αντώνιος Κωνσταντίνου,
Μιχάλης Καλογήρου, Ραφαήλ Σωτηρίου
Υπεύθυνη: Φωτεινή Φωτίου,
καθηγήτρια Γεωγραφίας
3. Βραβεύσεις στη Βιολογία
α. Η Ευφροσύνη Λάμπρου του Γ1 πήρε χρυσό μετάλλιο στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Βιολογίας Γ΄ Γυμνασίου «IJSO» 2018.
β. Ανδρέας Παναγιώτου του Γ1 πήρε αργυρό μετάλλιο στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Βιολογίας Γ΄ Γυμνασίου «IJSO» 2018.
γ. Ο Άρης Λαδάς του Α1 πήρε αργυρό μετάλλιο στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου «Θεόφραστος» 2018.
δ. Η Λουΐζα Προδρόμου του Β6 πήρε έπαινο στην Παγκύπρα Ολυμπιάδα Βιολογίας Β' Γυμνασίου «Αριστοτέλης» 2018.
4. Βραβεύσεις στην Τέχνη
7ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών «Ταξίδια - Διαδρομές»
5. Παγκύπριοι Αγώνες Μοντέλων Ηλιακού Αυτοκινήτου