Page 194 - Εφηβικοί παλμοί
P. 194

Ομαδική πειραματική εργασία Βιολογίας με θέμα

  τη Φωτοσύνθεση                                                                                                                                                                     Α10



   Η     ζωή      στον      πλανήτη       μας,     εδώ      και     δισεκατομμύρια         Επίσης, παρατηρήσαμε ότι, όταν βάλαμε ιώδιο στο πράσινο φύλλο, το ιώδιο δεν
   χρόνια, στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Από την ενέργεια αυτή,                      άλλαξε χρώμα και αναρωτηθήκαμε γιατί. Το πράσινο φύλλο είναι φυτικής
   που εκπέμπεται υπό τη μορφή ακτινοβολίας, ένα πολύ μικρό μέρος                          προέλευσης και λογικά, εάν υπήρχαν και οι 4 παράγοντες της φωτοσύνθεσης, θα
   παγιδεύεται      από    τους    φωτοσυνθετικούς         οργανισμούς.       Σήμερα       είχε κάνει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης και θα παρήγαγε γλυκόζη-άμυλο.
   γνωρίζουμε ότι τα φυτά έχουν την ικανότητα να προσλαμβάνουν το                          Σκεφτήκαμε ότι ίσως να φταίει το γεγονός ότι έχει πολλή χλωροφύλλη που δεν
   διοξείδιο του άνθρακα από τον ατμοσφαιρικό αέρα, να απορροφούν                          μας αφήνει να δούμε την αλλαγή του ιωδίου, όταν έρθει σε επαφή με το άμυλο.
   με τις ρίζες τους νερό και άλατα, να δεσμεύουν με τη βοήθεια της
   χλωροφύλλης        μέρος    της    ηλιακής ενέργειας         για να     παράγουν        Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να αφαιρέσουμε το πράσινο χρώμα από το φύλλο και
   θρεπτικές ουσίες (Γλυκόζη-άμυλο), οι οποίες αποτελούν την τροφή                         μετά    να   γίνει   η   ανίχνευση      του    αμύλου.     Αυτή    η    διαδικασία     ονομάζεται
   τους. Παράλληλα, τα φυτά παράγουν και οξυγόνο. Η διαδικασία                             αποχρωματισμός του φύλλου.
   αυτή των φυτών ονομάζεται «Φωτοσύνθεση» και γίνεται στους
   χλωροπλάστες των φυτικών κυττάρων.                                                      Πρώτα βάλαμε ζεστό νερό σε ποτήρι ζέσεως και βάλαμε το πράσινο φύλλο μέσα
                                                                                           για 1-2 λεπτά. Μετά βάλαμε το φύλλο μέσα σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα με
   Για να ανιχνεύσουμε το άμυλο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα                             οινόπνευμα για 4-5 λεπτά. Παρατηρήσαμε ότι το οινόπνευμα, από διαυγές που
   αντιδραστήριο το οποίο ονομάζεται ιώδιο. Το ιώδιο, όταν έρθει σε                        ήταν,   είχε   γίνει πράσινο.       Βγάλαμε      το   αποχρωματισμένο         φύλλο,     το   οποίο
   επαφή με το άμυλο, αλλάζει χρώμα και από κίτρινο-καφέ γίνεται                           ξεπλύναμε με ζεστό νερό και το τοποθετήσαμε σε ένα δοχείο petri. Μετά πήραμε
   μπλε σκούρο (μαύρο). Στην τάξη μας, την ώρα του μαθήματος                               ακόμη ένα μη αποχρωματισμένο φύλλο σε ένα άλλο δοχείο petri και τους βάλαμε
   Βιολογίας με την Καθηγήτριά μας κα. Άντρη-Σύλβια Νικολάου                               4-5 σταγόνες ιωδίου. Ο λόγος που πήραμε και ένα μη αποχρωματισμένο φύλλο
   χρησιμοποιήσαμε διάφορες τροφές για να δούμε, αν έχουν άμυλο.                           είναι για να δούμε τη διαφορά του ιωδίου και στα δύο φύλλα και να γίνει
   Πήραμε ρύζι, ψωμί, αλεύρι, τυρί, ζαμπόν και ένα πράσινο φύλλο και                       σύγκριση. Παρατηρήσαμε ότι στο αποχρωματισμένο φύλλο το ιώδιο έγινε μαύρο,
   βάλαμε πάνω τους 3-4 σταγόνες ιωδίου για να κάνουμε το πείραμα                          απόδειξη ότι είχε κάνει φωτοσύνθεση, αλλά δεν μπορούσαμε προηγουμένως να
   ανίχνευσης του αμύλου.                                                                  δούμε αυτή την αλλαγή λόγω του έντονου πράσινου χρώματος της χλωροφύλλης.
                                                                                           Στο μη αποχρωματισμένο φύλλο το ιώδιο παρέμεινε κίτρινο-καφέ.
   Πήραμε τα εξής αποτελέσματα: Παρατηρήσαμε ότι στο ρύζι, το
   αλεύρι και το ψωμί άλλαξε το χρώμα του ιωδίου και από κίτρινο-                                                                                                              Μπαράν Αζίρ
   καφέ έγινε μαύρο, ενώ στο ζαμπόν, στο τυρί και στο πράσινο φύλλο                                                                                                          Ζάκαρι Άχμεντ
   το ιώδιο έμεινε κίτρινο-καφέ.                                                                                                                                            Σιήβραπριτ Κορ
                                                                                                                                                                      Σουζάνα Περεγούδα
   Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα δείγματά μας, τα οποία ήταν                                                                                                               Σιαρέλ Σιάγια
   φυτικής προέλευσης περιείχαν άμυλο που σημαίνει ότι, όταν ήταν                                                                                                           Σιαρπέλ Σιάγια
   φυτά, είχαν κάνει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης, ενώ στα
   δείγματα μας που ήταν ζωικής προέλευσης δεν είχε αλλάξει το
   ιώδιο, παρέμεινε κίτρινο-καφέ που σημαίνει ότι δεν είχαν κάνει τη                                                                             Υπεύθυνη Εκπαιδευτικóς:
   λειτουργία της φωτοσύνθεσης.                                                                                                                  Άντρη-Σύλβια Νικολάου, Βιολόγος
   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199