• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Τελευταία Νέα

21η Μαρτίου-Παγκόσμια ημέρα Οικιακής Οικονομίας

21η Μαρτίου-Παγκόσμια ημέρα Οικιακής Οικονομίας

Από τις 21 Μαρτίου του 1982 η Διεθνής Ομοσπονδία της Οικιακής Οικονομίας (IFHE) γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα Οικιακής Οικονομίας.

Η Οικιακή Oικονομία είναι η επιστήμη που αξιοποιεί ,αναπτύσσει και οργανώνει τις ανθρώπινες ικανότητες και τα υλικά αγαθά για την παρούσα και μελλοντική ευημερία του ατόμου, της οικογένειας, της κοινότητας και των κοινωνικών ιδρυμάτων (Διεθνής ομοσπονδία Οικιακής Οικονομίας ,1973).

Η Οικιακή Οικονομία είναι ένα μάθημα πολύπλευρο και πολυδιάστατο. Ανήκει στα μαθήματα τα οποία οι εμπειρίες και τα βιώματα των μαθητών ανατροφοδοτούν την εκπαιδευτική διαδικασία, καθιστώντας τη διδασκαλία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας διδάσκεται με σκοπό να καταστήσει το εύπλαστο άτομο της εφηβικής ηλικίας ενεργητικό, αυτοδύναμο και υπεύθυνο, δίνοντάς του, κατά το δυνατόν, όλα τα στοιχεία που έχει ανάγκη για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Ο γενικός σκοπός του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας βρίσκεται σε άμεση σχέση με το γενικό σκοπό αυτής της ίδια της εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε ανεξάρτητου ταυτότητας φύλου ,καταγωγής κ.α., να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά.

Συγκεκριμένα, μέσα από τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται η ανάπτυξη και ενδυνάμωση εαυτού , η ανάπτυξη ασφαλούς και υγιούς τρόπου ζωής, η δημιουργία και βελτίωση κοινωνικού εαυτού καθώς και η δημιουργία ενεργού πολίτη. Στα πλαίσια των παραπάνω θεματικών ενοτήτων διδάσκετε στα σχολεία μας η ανάλογη θεματολογία. Με βιωματικά εργαστήρια και σε μικρές ομάδες οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αποκτούν ενσυναίσθηση και να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν τις διαστάσεις του εαυτού τους. Προάγετε η σωματική και η ψυχική υγεία των μαθητών με στόχο να φτάνουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να ενισχύετε η αυτοεικόνα του κάθε μαθητή.

Μακροχρόνιοι και ευρύτεροι στόχοι του μαθήματος της Οικιακής οικονομίας μέσα από την εκπαίδευση των μαθητών είναι:
-Να βοηθηθούν οι μαθητές στο να γίνουν υπεύθυνα άτομα και δημοκρατικοί πολίτες.
-Να αποκτήσουν, μέσα από τα θέματα της «Οικογενειακής Αγωγής», τάσεις συμπεριφοράς για αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση προς τον άνθρωπο και τη ζωή.
-Να αναπτύξουν κλίσεις, ενδιαφέροντα και δεξιότητες, μέσα από την ποικιλία γνώσεων, που τους προσφέρουν οι θεματικές ενότητες της Οικιακής Οικονομίας.
-Να αποκτήσουν, με το πέρασμα από την οικογενειακή στην κοινωνική αγωγή,  εκτός από οικογενειακή, κοινοτική και κοινωνική ταυτότητα.
-Να μάθουν μέσα από τις εφαρμογές να εκτιμούν ισότιμα την πνευματική και χειρωνακτική εργασία.
-  Να αναπτύξουν δημιουργική και κριτική σκέψη, να συνηθίσουν στη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία.
- Να αποκτήσουν ικανότητες, προκειμένου να ακολουθούν δια βίου βασικές αρχές οργάνωσης, διαχείρισης, οικονομίας, υγείας, τεχνολογίας και πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρώπινες αξίες.
- Να καλλιεργηθεί μέσα τους ο σεβασμός στα παραδοσιακά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και στις ιδιαιτερότητες του λαού μας.
- Να καλλιεργηθεί η αισθητική και κοινωνική ευαισθησία προς το περιβάλλον.
 
Στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας η θεωρητική διδασκαλία δεν αποτελεί αυτοσκοπό· αντίθετα θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να μπορέσει ο μαθητής να εκφράσει τις προσωπικές του απόψεις και τα βιώματα του. Οι μαθητές μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους ,τους φόβους τους και τους προβληματισμούς τους. Με άλλα λόγια τους επιτρέπει να εκφραστούν μέσα από δράσεις, όπου οι μαθητές είναι ενεργοί και συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της γνώσης και της μάθησης και μέσω του διαλόγου να οδηγηθούν σε σημαντικά συμπεράσματα.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας μέσα από τα θέματα που άπτονται της καθημερινής ζωής των μαθητών εφήβων και μελλοντικών ενηλίκων δίνει όλα τα εφόδια  και τις γνώσεις στους νέους εφήβους μαθητές για να μπορέσουν να είναι οι πρωταγωνιστές και όχι οι θεατές της ίδιας τους της ζωής.

 

 

Σύνδεσμος Καθηγητών/τριών Οικιακής Οικονομίας.

 

 

<< Πίσω στην προηγούμενη σελίδα